Wiedza
Nowe posty będą się pojawiać po każdych odbytych zajęciach. Obserwuj nas i bądź na bieżąco!
Cukier – statystyki w Polsce
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca ograniczenie spożycia cukrów wolnych do mniej niż 10% dziennego spożycia kalorii. W optymalnym scenariuszu sugeruje zmniejszenie tego …
Cukier prosty pod lupą
Cukry proste, znane również jako monosacharydy, to podstawowe jednostki węglowodanów. Charakteryzują się one prostą strukturą chemiczną, składającą się z jednej cząsteczki cukru, …
Cukry złożone vs proste
Cukry to podstawowy składnik diety, ale nie wszystkie cukry są sobie równe. Różnią się one swoją strukturą chemiczną, sposobem trawienia oraz wpływem na organizm. Oto przegląd …
Zapotrzebowanie kaloryczne
Zapotrzebowanie kaloryczne to liczba kalorii, których potrzebuje nasze ciało, żeby funkcjonować i zachować zdrowie. Ilość kalorii potrzebnych każdego dnia różni się w zależności od wieku, wagi, …
Czym są makroskładniki?
Zrównoważona dieta powinna zawierać odpowiednie proporcje każdego z tych makroskładników. Węglowodany dostarczają energii do codziennych czynności, białka wspomagają regenerację i budowę tkanek, a tłuszcze …
Kalorie. Gdzie są?
Kalorie to jednostka energii. Każdy pokarm zawiera określoną ilość kalorii, które są zużywane przez organizm do przeprowadzania podstawowych funkcji życiowych, takich jak oddychanie, trawienie …