Białko, węglowodany, tłuszcze… Seniorzy poznają makroskładniki i ich znaczenie

W ramach projektu „Zdrowy talerz” nr 2023-1-PL01-ESC30-SOL-000136592, odbyły się kolejne zajęcia teoretyczne, tym razem poświęcone fascynującemu tematowi makroskładników odżywczych. Seniorzy z entuzjazmem uczestniczyli w wykładzie, podczas którego zgłębiali tajniki białek, tłuszczów i węglowodanów, a także ich znaczenie dla zdrowia i codziennego funkcjonowania.

Podczas zajęć uczestnicy dowiedzieli się, że białka są nie tylko budulcem mięśni, ale również pełnią kluczową rolę w regeneracji tkanek i produkcji enzymów. Seniorzy mieli okazję poznać różnice między białkami pochodzenia zwierzęcego a roślinnego oraz jak wprowadzić więcej białka do swojej diety w sposób zrównoważony i zdrowy. Jeśli chodzi o tłuszcze to seniorzy dowiedzieli się, że tłuszcze nasycone i trans są mniej korzystne dla zdrowia i powinny być spożywane z umiarem, natomiast tłuszcze nienasycone, znajdujące się m.in. w rybach, orzechach i oliwie z oliwek, mają pozytywny wpływ na serce i ogólną kondycję organizmu. Uczestnicy dowiedzieli się, że węglowodany złożone, obecne w pełnoziarnistych produktach, warzywach i owocach, są znacznie lepsze dla utrzymania stabilnego poziomu energii niż cukry proste, które prowadzą do szybkiego wzrostu i spadku poziomu cukru we krwi.

Na zajęciach panowała przyjazna atmosfera, która sprzyjała zadawaniu pytań i dyskusji w tym temacie. Seniorzy nie mogą się doczekać kolejnego spotkania!