Bezglutenowy chleb i różne wariacje past kanapkowych

Dziś odbyły się kolejne zajęcia z projektu “Zdrowy talerz” nr 2023-1-PL01-ESC30-SOL-000136592, podczas których seniorzy przygotowywali najróżniejsze odsłony past kanapkowych – począwszy od klasycznego hummusu, przez smalec z jabłka, aż po wegański pasztet.

A wszystko się zaczęło od upieczenia bezglutenowego chleba, do którego użyto twaróg zamiast mąki. Oczywiście – nie mogło być inaczej – chleb wyszedł przepyszny! Ale co do niego? 🤔 Dzięki pomysłowi prowadzącej uczestnicy stworzyli 5 odsłon past na kanapki oraz upiekli wegański pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki. Pasty, które powstały to:

  • pasta słonecznikowa,
  • pasta z łososia,
  • klasyczny hummus,
  • hummus z buraka,
  • smalec z jabłka.

Wegański pasztet, jak i każda z past, był przepyszny – idealnie pasował do bezglutenowego chleba. 😋

Podczas warsztatów panowała, jak zwykle, przemiła atmosfera, dzięki której gotowanie było jeszcze przyjemniejsze! Seniorzy byli bardzo zadowoleni i nie mogą się doczekać kolejnych zajęć. 😊