Seniorzy bior膮 cukier pod lup臋 馃攳

Za nami kolejne zaj臋cia teoretyczne z projektu „Zdrowy talerz” nr 2023-1-PL01-ESC30-SOL-000136592, podczas kt贸rych seniorzy wzi臋li cukier pod lup臋.馃攳 Przede wszystkim uczestnikom uda艂o si臋 rozr贸偶ni膰 cukry proste od cukr贸w z艂o偶onych, a co wi臋cej poznali statystyki spo偶ycia cukru w Polsce.

Seniorzy przyszli na zaj臋cia z du偶膮 dawk膮 pozytywnej energii, kt贸ra a偶 zach臋ca艂a do nauki i dowiedzenia si臋 czego艣 wi臋cej w kontek艣cie zdrowego od偶ywiania. Seniorzy podczas zaj臋膰 dowiedzieli si臋, 偶e cukry proste to, te, kt贸re szybko si臋 wch艂aniaj膮 i powoduj膮 szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, a cukry z艂o偶one to te, kt贸re sprzyjaj膮 w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi (wspomaga uczucie syto艣ci oraz wspomaga zdrowie uk艂adu pokarmowego). Prowadz膮ca zaj臋cia nauczy艂a r贸wnie偶 senior贸w jak ro偶r贸偶nia膰 produkty, kt贸re zawieraj膮 w sobie cukry proste, a kt贸re z艂o偶one, co pomo偶e w codziennych wyborach 偶ywieniowych senior贸w.

Co wi臋cej, seniorzy poznali statystyki spo偶ycia cukru w Polsce, kt贸re wszystkich bardzo zszokowa艂y. Dowiedzieli si臋, 偶e co pi膮ty Polak zmaga si臋 z oty艂o艣ci膮 oraz 偶e przeci臋tny Polak spo偶ywa rocznie 44,5kg cukru, co jest a偶 o 12kg wi臋cej ni偶 10 lat temu! Rozmowa ta by艂a bardzo motywacyjna dla senior贸w, kt贸rzy postanowili ograniczy膰 cukier w swojej diecie, dowiaduj膮c si臋 r贸wnie偶 o tym, jakie skutki niesie ze sob膮 nadmierne jego spo偶ycie.

Mimo du偶ej dawki wiedzy, seniorzy wyszli z zaj臋膰 bardzo zadowoleni i zmotywowani do zmiany nawyk贸w 偶ywieniowych, poniewa偶 teraz ju偶 wiedz膮, dlaczego tak naprawd臋 powinno si臋 ogranicza膰 spo偶ycie cukru. 艢wiadomo艣膰 tego, jak on wp艂ywa na nasz organizm, pokaza艂a seniorom, 偶e chwila przyjemno艣ci z jedzenia s艂odko艣ci nie zawsze jest warta konsekwencji z ich spo偶ycia. Cieszymy si臋, 偶e te zaj臋cia s膮 dla senior贸w pouczaj膮ce i zach臋caj膮ce do dowiadywania si臋 czego艣 wi臋cej w tej tematyce.