Dziś odbyły się kolejne zajęcia z projektu “Zdrowy talerz” nr 2023-1-PL01-ESC30-SOL-000136592, podczas których seniorzy przygotowywali różne odsłony tortilli na słono oraz na słodko!😀
Na zajęcia wszyscy przybyli punktualnie i – jak zwykle – z dużą dawką pozytywnej energii, dzięki czemu gotowanie przyszło wszystkim z jeszcze większą chęcią.😀 Tym razem nasi seniorzy przygotowali aż 6 różnego rodzaju tortilli, z czego 2 były w wersji na słodko. Jedną z ciekawszych wariacji była hiszpańska tortilla, do której nie używa się placka. Taką tortillę przygotowuje się przy użyciu przede wszystkim batatów i szpinaku, a następnie podsmaża się na patelni tak, aby przybrała formę “omletu”. Ciekawym rozwiązaniem były również tortille na słodko. Żaden z uczestników nigdy wcześniej nie spotkał się z tego typu wariacją, więc tym bardziej wszyscy chętnie gotowali, aby móc skosztować potrawy.👍Tortille, które zostały przygotowane dziś przez naszych seniorów to:
– tortilla z twarogiem i suszonymi pomidorami,
– tortilla z jajecznicą,
– roladki z tortilli z kurczakiem, bekonem i szpinakiem,
– hiszpańska tortilla z batatami i szpinakiem,
– tortilla z twarogiem i jagodami,
– tortilla z jabłkiem i bananami.
Wszystkie wariacje tortilli były przepyszne i jak zwykle nasi seniorzy spisali się na medal!🥇Zajęcia okazały się po raz kolejny wielkim sukcesem. Nie możemy się doczekać kolejnego spotkania.😊