Dziś odbyły się kolejne zajęcia z projektu “Zdrowy talerz” nr 2023-1-PL01-ESC30-SOL-000136592, podczas których seniorzy przygotowywali najróżniejsze odsłony past kanapkowych – począwszy od klasycznego hummusu, przez smalec z jabłka, aż po wegański pasztet.
A wszystko się zaczęło od upieczenia bezglutenowego chleba, do którego użyto twaróg zamiast mąki. Oczywiście – nie mogło być inaczej – chleb wyszedł przepyszny! Ale co do niego? 🤔 Dzięki pomysłowi prowadzącej uczestnicy stworzyli 5 odsłon past na kanapki oraz upiekli wegański pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki. Pasty, które powstały to:
- pasta słonecznikowa,
 - pasta z łososia,
 - klasyczny hummus,
 - hummus z buraka,
 - smalec z jabłka.
 
Wegański pasztet, jak i każda z past, był przepyszny – idealnie pasował do bezglutenowego chleba. 😋
Podczas warsztatów panowała, jak zwykle, przemiła atmosfera, dzięki której gotowanie było jeszcze przyjemniejsze! Seniorzy byli bardzo zadowoleni i nie mogą się doczekać kolejnych zajęć. 😊
				
