Dnia 25 października odbyły się pierwsze zajęcia kulinarne realizowane w ramach projektu „Zdrowy talerz” 2023-1-PL01-ESC30-SOL-000136592.
W przeprowadzanym projekcie Fundacja Smart podjęła współpracę z Domem Dziennego Pobytu „Malinka” i Domem Dziennego Pobytu „Nad Odrą”. Uczestnicy projektu to m. in. pensjonariusze wcześniej wymienionych jednostek oraz seniorzy z zewnątrz, którzy zgłosili się do udziału w projekcie.
Z uwagi na zróżnicowanie grupy na początku wszyscy się przedstawiali i byli nieśmiali, ale kiedy przyszedł czas na podzielenie zadań i wspólną pracę przy pysznościach szybko się rozruszali i zacierali dystans pomiędzy sobą.
Seniorzy przygotowywali 3 rodzaje ciasta bez użycia mąki i cukru – jedno bez pieczenia i dwa do piekarnika. Do każdego ciasta używali danego rodzaju fasoli : czerwonej, czarnej lub białej. Ciasta, jakie zostały przygotowane przez naszych seniorów to: 2 x Brownie i 1 x sernik.
Po zajęciach praktycznych, czyli gotowaniu następuje czas na degustację, gdzie w tym samym czasie seniorzy mają możliwość bliższego poznania, zintegrowania z grupą. Dzięki realizacji tego projektu możemy aktywnie wpłynąć na niwelowanie poczucia odosobnienia wśród seniorów, na czym bardzo nam zależy.
Ciasta wyszły pięknie i były przepyszne! Każdy zachwycał się smakiem i tym jak pyszne wypieki można stworzyć bez użycia cukru, a za pomocą bananów, daktyli i masła orzechowego. Podczas gotowania wszystkim towarzyszył dobry humor. Seniorzy zachwycali się zajęciami i już nie mogą się doczekać następnych.
Po raz kolejny widzimy ile radości przynosi seniorom projekt kulinarny, gdzie wspólna praca w kuchni integruje, poprawia humor, pozwala na zawieranie nowych znajomości oraz daje sporo smakowitych potraw, które szybko znikają z talerzy. 😉